Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider

Verbouwing Xplora naar OpenX voor Avans Hogeschool

Op de hoofdvestiging van Avans Hogeschool aan de Hogeschoollaan in Breda is de kenmerkende ‘punt’ van het gebouw  omgebouwd tot OpenX: Een knooppunt waar Avans het onderwijs, onderzoek en ondernemerschap met elkaar verbindt. De oplevering heeft in Q3 van 2023 plaatsgevonden.

Verbouwing Xplora naar OpenX voor Avans Hogeschool

Projectgegevens

ProjectVerbouwing Xplora naar OpenX voor Avans Hogeschool
OpdrachtgeverAvans Hogeschool
DisciplineElektrotechniek, Werktuigkunde, Safety en Security
Uitvoering2021-2023 (ontwerp tot en met oplevering)
OpleveringQ3 2023

OpenX is een nieuw concept waarin onderwijs, bedrfijsleven en onderzoek elkaar ontmoeten in een open setting. In het gebouw kan, ondersteund door de modernste audiovisuele middelen, samengewerkt worden aan projecten gestuurd vanuit onderwijs maar gestoeld op praktische toepassingen.Het gebouwdeel was voorheen bekend onder de naam Xplora, in dit gebouw was onderwijs vooral op ontdekken gericht, de naam zegt het eigenlijk al. Deze transitie naar OpenX gaat een stap verder. Alle installaties zijn gerenoveerd, duurzaam gemaakt en bestaande problemen met onder andere de luchtkwaliteit en temperatuurbeheersing zijn verholpen. Verder is de toegang tot het gebouwdeel vanaf de verschillende bouwlagen vriendelijker en opener geworden.

In Juli 2021 is gestart met het ontwerp, door de open constructie waarbij alle verdiepingen als het ware los staan van de buitengevel was de eerste uitdaging het verbeteren van het klimaat. Dit is gelukt door het uitvoeren van computeranalyses welke geholpen hebben alle luchtstromen te analyseren en de nieuwe klimaatinstallatie hierop aan te passen. Alle installaties zijn aangepast, verduurzaamd en gemoderniseerd.
Op uitermate prettige wijze is door de ontwerpleiders van Rienks architects en Sinis samengewerkt met de projectleiders van Avans, Qwinq en Bouwplus, tot een besteksontwerp dat op 5 december in opdracht gegeven is aan aannemingsbedrijf Boot en Unica installatietechniek. Deze partijen hebben op 6 oktober het gebouw opgeleverd.

In deze inspirerende omgeving moet het welhaast en genot zijn te studeren en te werken.

Einde.