Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider

Popcentrum 013 Tilburg

013 staat goed aangeschreven in de muziekwereld, mede door zijn fantastische akoestiek. In 1997 werd met dit gebouw begonnen als vervanger voor het tot dan toe eveneens goed bekend staande theater Noorderlicht in Tilburg. Sinis heeft samen met architectenbureau Benthem Crouwel alle installaties in dit prachtige en markante gebouw, mogen ontwerpen en de uitvoering ervan, tot en met de oplevering mogen begeleiden. In 2007 is een verbouwing doorgevoerd, ook weer in hetzelfde team.

Popcentrum 013 Tilburg

Projectgegevens

ProjectPopcentrum 013 Tilburg
OpdrachtgeverGemeente Tilburg
DisciplineElektrotechniek, werktuigkunde, beveiliging
Uitvoering1994 (nieuwbouw), 2007 (aanpassingen)
Oplevering1997 (nieuwbouw), 2008 (verbouwing)
Bruto oppervlakte6400 m²

Sinis kreeg net zoals de architect een behoorlijk zware taak toebedeeld; het ontwerpen van een gebouw dat minstens zo goed en eingelijk nog beter is voor rock concerten als het Noorderlicht. We zijn er bijzonder trots op dat deze missie als geslaagd mag worden beschouwd. 013 heeft haar plaats veroverd in de muziekwereld in Nederland.
Sinis heeft alle elektrotechnische en werktuigkundige installaties ontworpen. De theaterinstallaties, verlichting en geluid zijn door een gepecialiseerd bureau ontworpen, maar al het overige door onze uitermate vakkundige technici die er uiteraard op gebrand waren in onze eigen stad een prestatie weg te zetten. Natuurlijk lagen er een boel uitdagingen; installatiegeluid, overspraak via de installaties, centrale apparatuur, waar te plaatsen etc. Geluid is immers essentieel in dit gebouw, maar overspraak wil je niet.
Het gebouw bestaat uit een grote zaal en een kleine zaal evenals een aantal oefenruimten, kleedruimten en natuurlijk een publiek gebied bestaande uit een bar, garderobe en bij oplevering in 1997; een fietsenkelder. Omdat de plaats van de garderode en de bar eigelijk een goed gebruik van de barfaciliteiten hinderde en de fietsenkelder amper werd gebruikt (door de aanwezigheid van een andere kelder in de buurt), werd  in 2007 een verbouwing uitgewerkt. De kelder werd garderobe en repeteergebied. De begane grond werd tot centrale lounge en bargebied verbouwd. Ook hier mocht Sinis weer het installatietechnisch advies- en ontwerpwerk voor haar rekening nemen. Gelijktijdig met deze verbouwing is de gehele brandmeld- en ontruimingsinstallatie alsmede de vluchtwegaanduiding opgewaardeerd naar de vigerende regelgeving. Veilgheid boven alles immers.

013 in en voor Tilburg, met een grote T, we zijn er trots op.