Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider

Ignatius Gymnasium Amsterdam

Sinis heeft samen met haar vaste ontwerppartner Galjema en samen met LEVS architecten, alle elektrotechnische en werktuigkundige installaties in en ten behoeve van het gerenoveerde Ignatius Gymnasium ontworpen, mee aanbesteed en de uitvoering begeleid. Het Ignatius Gymnasium, gelegen midden in Amsterdam Zuid is volledig gerenoveerd en uitgebreid. Het aantal vierkante meters is verdubbeld. Sinis is samen met LEVS erin geslaagd een duurzaam gebouw met drie A-labels te realiseren. Een zogenaamde "Frisse School".

Ignatius Gymnasium Amsterdam

Projectgegevens

ProjectIgnatius Gymnasium Amsterdam
OpdrachtgeverIgnatius Gymnasium Amsterdam
DisciplineElektrotechniek en Werktuigkunde
Uitvoering2007 start ontwerp
Oplevering2011
Aanneemsom totaal€ 1.250.000 (elektro) en 1.700.000 (werktuigkunde)
Bruto oppervlakte8.100 m²

Het ontwerp van het nieuwe Ignatius Gymnasium is in alle opzichten duurzaam. Dat zit hem in de eerste plaats in het hergebruik van het hele terrein. Door voor de nieuwbouw ook een stuk de diepte in te gaan is de grond meerdere malen gebruikt. Het effectief gebruikte oppervlak is hierdoor hoger. Er zijn ook veel hoogwaardige investeringen gedaan van hoogwaardige kwaliteit die de nodige energiebesparingen opleveren t.o.v. de bestaande situatie en een conventioneel ontwerp. Hierdoor heeft het gebouw maar liefst drie A-labels gekregen. Met een A-label voor het binnenklimaat is het Ignatius (Ig in de volksmond) een zogenaamde "Frisse School". Maar niet alleen de nieuwbouwdelen hebben dit label; het gerenoveerde gedeelte ook. Natuurlijk is het niet alleen installatietechniek die dit bewerkstelligd heeft. Alle gevels zijn van binnenuit geïsoleerd en alle ramen zijn voorzien van dubbele beglazing. Het regenwater wordt via open aluminium goten afgevoerd langs de gevel en teruggebracht in het grondwater.


Ook over het verlichtingsplan is nagedacht natuurlijk. Boven de tafels en studieplekken in lokalen en algemene gebieden zijn individueel schakelbare tafelarmaturen aangebracht, zodat alleen daar waar het nodig en gewenst is, het licht brandt. In de gangen is gebruik gemaakt van energiezuinige LED-verlichting.

De techniek, benodigd om alle A-labels te halen, is onzichtbaar verwerkt onder het dak en in de kelder van het gebouw. Er is gebruik gemaakt van een Warmte Koude Opslag (WKO) met een bron op 125m diepte. Deze bron en de bijbehorende installatie voorziet het gebouw via vloersystemen van warmte en koeling. Het principe is in onderstaande figuur weergegeven:



Sinis is trots op het feit dat ze in een prettig en goed op elkaar ingespeeld team mee heeft mogen werken aan de realisatie van dit project, waarmee de gebruikers bijzonder in hun nopjes zijn.
Onderstaand een collage met een dwarsdoorsnede van het geheel: