Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider
Sinis - slider

Bensdorp wonen Bussum

De voormalige chocoladefabriek Bensdorp is onderdeel van het grote plan Spoorzone Zuid in Bussum. Samen met de Kosterijlocatie en het Gewestterrein ondergaat het gebied een grote transformatie. Sinis ontwierp samen met LEVS architecten een plan om het oude fabrieksterrein van de chocoladefabriek De Bensdorp te ontsluiten voor wonen, cultuur, horeca en bedrijvigheid.

 Bensdorp wonen Bussum

Projectgegevens

ProjectBensdorp wonen Bussum
OpdrachtgeverLEVS architecten
DisciplineElektrotechniek, werktuigkunde, beveiliging
Uitvoeringniet gestart

De fabriek was altijd een ontoegankelijk bastion in de stad, maar beslist karakteristiek: een groot industrieel complex tegen de dorpskern aan. De sfeer van deze industriële monumenten is aantrekkelijk voor bijzondere woonvormen en bedrijvigheid.Delen van de fabriek die niet meer bruikbaar zijn, worden gesloopt. Acht oude industriële en monumentale objecten – zoals de zes meter hoge fabriekshallen met gietijzeren kolommen – worden in hun waarde hersteld. Hierdoor zal dit altijd De Bensdorp blijven, stoer en industrieel. De nieuwe gebouwen versterken deze identiteit op eigen wijze. In de oude kelders waar ooit cacaoboter werd opgeslagen, wordt straks geparkeerd. Grote delen van de nieuwbouw staan ook op deze oude kelders. De spoorzijde van het complex wordt opnieuw een straat. Het ooit ondoorgrondelijke complex wordt een aaneenschakeling van semi-openbare pleinen met een divers karakter. De menging van oud en nieuw en de mix van bijzondere functies blaast dit gebied nieuw leven in.

Sinis heeft voor alle plandelen, wonen, cultuur, horeca, parkeren en bedrijvigheid een pakket installaties ontworpen en tot bestek ontwikkeld, uitgaande van totaal nieuwe installaties.